Jak przygotować idealną parzoną kawę?

Kawa jest jedną z najbardziej popularnych napojów na świecie. Pije się ją niemal na każdej szerokości geograficznej, niezależnie od kultury, wyznania, płci czy koloru skóry. Zapach kawy jest najbardziej rozpoznawalnym zapachem na świecie.

Mamy wiele gatunków kawy, a także sposobów jej parzenia. Zwolenników kawy parzonej jest niemal tyle, co zwolenników kawy rozpuszczalnej. Równie gorący jest spór toczący się o wpływ kawy na zdrowie człowieka.

Jednak jeśli jesteśmy zwolennikami kawy parzonej, a nie zawsze możemy pozwolić sobie na tę przyrządzoną przez uczestników Szkoły Mistrzów Kawy, możemy przygotować sobie aromatyczny napój w domowych warunkach, czarną lub z różnymi dodatkami.

Kawę możemy parzyć na kilka sposobów. Do najbardziej popularnych należą kawy: parzone po turecku, z ekspresu przelewowego, z ekspresu ciśnieniowego, oraz mokka, do parzenia której używa się specjalnego ekspresu zwanego także kafeterią. Niezależnie od tego, jaką metodą parzymy swoją ulubioną kawę, starajmy się przestrzegać kilku podstawowych zasad, które pozwolą nam uzyskać doskonały, aromatyczny napój.

Przede wszystkim wszystkie naczynie, które używane są do parzenia kawy muszą być idealnie czyste. Jeśli używamy zaparzaczy z tłoczkiem, to wybierajmy zawsze kawę średnio mieloną, natomiast do zwykłych filtrów należy kupować tylko kawę drobno zmieloną.

Do zaparzania kawy zawsze używajmy świeżej i czystej wody. Wbrew powszechnym przekonaniom, do zaparzenia kawy nie stosuje się wrzątku, a bardzo gorącej wody o temperaturze około 88-92°C. Jeśli kupujemy ziarna kawy, to mielmy je bezpośrednio przez zaparzeniem. W przypadku kawy mielonej, kupowanej w paczkach, po upływie trzech tygodni od otworzenia opakowania, kawa traci już swój właściwy aromat.

Otwartą paczkę kawy można przechowywać tylko szczelnie zamkniętą w chłodnym miejscu. Kawę sparzoną należy podawać bezpośrednio po zaparzeniu. Nie należy także podgrzewać już zaparzonej kawy, która wystygła, gdyż jest ona niesmaczna.

Przestrzegając tych kilku podstawowych zasad, będziemy mogli cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-kawa-846-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases.' in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutd in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367