Kawa jest napojem, który uwielbiają miliony ludzi na całym świecie. I chyba nie ma dwóch osób, które piłyby taki sam rodzaj kawy. Nie chodzi tu tylko o gatunek kawy, ale także o sposób jej parzenia, o stosowane dodatki, takie jak mleko, śmietanka, cukier, bita śmietana, czekolada, alkohol. Zresztą każdy z nas stosuje je w różnych proporcjach, a sam napar kawowy ma różną intensywność.
Jednym z bardziej popularnych rodzajów kawy, szczególnie wśród osób, które nie uważają parzenia kawy za swoisty rytuał, a także nie lubią naparu z fusami, jest kawa rozpuszczalna.
Proces powstawania kawy rozpuszczalnej jest taki sam dla wszystkich kaw tego rodzaju. Ziarna kawy przeznaczone na tego rodzaju produkt, nie są mielone, tak jak w przypadku tradycyjnej kawy, ale kruszone. Z pokruszonych ziaren, przy użyciu strumienia wody o bardzo wysokiej temperaturze i pod dużym ciśnieniem, uzyskuje się ekstrakt. Ekstrakt ten poddaje się procesowi czyszczenia, filtrowania w wirówce, a na końcu suszenia, by kawa uzyskała postać proszku.
Nieco inaczej wygląda proces przygotowania kawy rozpuszczalnej granulowanej. Po uzyskaniu ekstraktu, takim samym sposobem, jak w przypadku zwykłej kawy rozpuszczalnej, wtłacza się go pod ciśnieniem do urządzenia suszącego, do którego wtłaczane jest również gorące powietrze. W tym procesie uzyskujemy granulki kawy rozpuszczalnej. Według koneserów tego szlachetnego napoju, kawa granulowana jest lepsza, pod względem jakości od kawy rozpuszczalnej w proszku. Nie tylko lepiej rozpuszcza się w wodzie, ale także ma charakterystyczny wygląd.
Miłośnicy kawy spierają się, który jej rodzaj: kawa mielona, czy rozpuszczalna jest lepsza. Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, każdy rodzaj ma swoich zwolenników i przeciwników. Na pewno kawa mielona ma lepszy aromat. Rozpuszczalnej natomiast nie trzeba parzyć, co skraca proces jej przygotowania. Badacze dowiedli, że kawa rozpuszczalna zawiera więcej kofeiny, niż kawa mielona. Z jednej strony ma to bardziej negatywny wpływ na nasze zdrowie, ale z drugiej, przecież właśnie właściwości pobudzające sprawiają, że kawa jest tak chętnie i często spożywana. Wybór jak zwykle zależy od naszych gustów.