Najlepsze sposoby parzenia kawy

Każdy z nas ma swój ulubiony gatunek kawy, a także swój ulubiony sposób jej parzenia.

Od samego procesu parzenia palonych ziaren kawy, w ogromnym stopniu zależy jej doskonały smak, a także aromat i właściwości pobudzające. W Polsce, smakosze kawy najchętniej parzą jej ziarna w dzbanku. Jest to najprostsza metoda, która polega na wsypaniu do dzbanka zmielonych ziaren kawy, zalaniu wrzątkiem i przykryciu talerzykiem lub ściereczką na 5-6 min. Następnie przelewa się ją do kubków lub szklanek. Można także odcedzić napar i pozbyć się fusów, które, jeśli mają zbyt długi kontakt z naparem, wywalają substancję, podrażniającą błonę śluzową żołądka. Ten sposób parzenia kawy nazywany jest tureckim.

Jednak kawę po turecku przyrządza się w ibriku lub małym rondelku. Proporcje w tej kawie należy tak ustalić, by na jedną filiżankę kawy przypadała jedna łyżka kawy i jedna łyżka cukru. Naczynie napełnia się do połowy wodą i lekko podgrzewa. Następnie wsypuje się kawę i cukier, wszystko mieszamy i, na średnim ogniu, trzykrotnie doprowadzamy do wrzenia. Po trzecim zagotowaniu rozlewamy kawę do filiżanek.

Kawę możemy także zaparzyć w filtrze. Wtedy też do podgrzanego kubka, albo dzbanka wkładamy filtr i wsypujemy średnio zmieloną kawę. Następnie zalewamy ją gorąca, ale nie wrzącą wodą.

Jeśli chcemy delektować się smakiem kawy do ostatniego łyka, możemy zastosować ekspresy do parzenia kawy. Kawę bez fusów możemy przygotować w ekspresie przelewowym. Wystarczy tylko wsypać kawę do filtra, nalać wody, nacisnąć przycisk i czekać, aż aromatyczne napój zacznie napełniać dzbanek. Ekspresy takie często posiadają wbudowaną płytę grzewczą, która sprawia, że zawsze możemy cieszyć się ciepłą kawą.

Innym rodzajem ekspresu do parzenia kawy jest ekspres mokka. Pozwala on na parzenie kawy mocnej, aromatycznej i bez odrobiny fusów. Taki ekspres składa się z dwóch części: górnej i dolnej. Górną część przypomina swoim kształtem okrągły lub wieloboczny dzbanek, natomiast dolna ma kształt stożka. Pomiędzy nimi znajduje się metalowa siatka i filtr, do którego wsypuje się drobno zmieloną kawę. Do dolnego pojemnika wlewa się wodę. Woda, pod wpływem ciepła, zmienia się w parę wodną i pod dużym ciśnieniem przechodzi przez filtr. Następnie skrapla się w dzbanku w postaci gęstego, intensywnego naparu.


Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 364

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Cache directory not writable. Comet Cache needs this directory please: `/home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache/http/www-kawa-846-pl`. Set permissions to `755` or higher; `777` might be needed in some cases.' in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:367 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/functions.php(3743): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/fzf/public_html/423.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutd in /home/fzf/public_html/423.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 367