Kawa na dobre zagościła w menu praktycznie wszystkich restauracji, pubów, knajp, a także niemal wszystkich domów na całym świecie. Historia samego napoju jest niezwykle bogata, a miejscami nawet owiana legendą.
Jej niezwykłe właściwości pobudzające miał odkryć pewien arabski pasterz, który zauważył, że kozy, które pasł, po zjedzeniu owoców z pobliskiego drzewa, niemalże tańczyły. Sam więc skosztował czerwonych owoców i do końca dnia nie czuł senności i zmęczenia. Czy jest to prawdą, nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że nazwa kawy pochodzi od południowoetiopskiej prowincji Kaffa, w której do dziś zachowały się naturalne leśne zarośla kawy arabskiej.
Początkowo plemiona udające się na bitwę, spożywały zmielone owoce kawy, co dodawało im energii i zagrzewało do walki. W XIV-XIII w p.n.e., kawa dostała się z Etiopii na Półwysep Arabski, do Jemenu, gdzie prawdopodobnie wynaleziono napój – kawę. Spożywali go głównie Beduini i wędrowcy z karawan.
Także w Jemenie, w 800 r p.n.e., powstawały pierwsze plantacje kawy. Na skutek najazdów na prowincje etiopskie, z kawą zetknęli się Arabowie. Szybko przyjęli i rozwinęli zwyczaj spożywania kawy, która z powodzeniem zastępowała, zakazany przez ich religię, alkohol. Oni też, jako pierwsi zaczęli ją ubogacać różnymi dodatkami, takimi jak cynamon, kardamon, goździki czy cukier. W kraju tym powstawał także „imbryk” i pierwsze kawiarnie.
Europa, o istnieniu kawy dowiedziała się dopiero w 1592 roku za sprawą włoskiego lekarza i botanika Prospera d’Alpino, który towarzyszył weneckiemu poselstwu do Egiptu i opisał kawę jako środek leczniczy. Jednak chrześcijańska Europa nie chciała przyjąć napoju, który pochodził przecież od „niewiernych”. Jednak sam papież Klemens VIII, skosztowawszy kawy, dał ludziom pełne błogosławieństwo w jej spożywaniu.
Pierwsze ziarna kawy przywieziono do Wenecji w 1615 roku, a 9 lat później, przy placu Św. Marka, powstała pierwsza europejska kawiarnia. I właśnie Włochy stały się europejska kolebką kawy, w tym to kraju powstał także ekspres ciśnieniowy, „twórca” słynnej kawy espresso. Z Włoch, kawa rozpowszechniła się niemal na wszystkie kraje europejskie. Do Polski, kawa dotarła z południa, za sprawą Turków, pod koniec XVII wieku.